Skup “Održiva mobilnost”

Datum objave: 12.05.2016
Uz uvodnu poruku dr.sc. Damira Škare , Predsjednika AK Siget, koji je pozvao sve partnere da se uključe svi zajedno u aktivnosti koje će pridonijeti smanjenu zagađenja našeg lijepog Zagreba i cijele Hrvatske.

Predsjednik AK Siget uputio je poziv partnerima da se svi zajedno udružimo i radimo na održivom razvoju gradova i očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije porukom: „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“  “Vjerojatno vam je svima poznato koliko velik problem predstavlja zagađenje i jako mi je drago da se održava Zagrebački energetski tjedan koji će zasigurno skrenuti pažnju na ovaj već gorući problem. Svima nam je u cilju brinuti o smanjenju zagađenja, jer vrlo je važno ostaviti čišći zrak našoj djeci.”

Zagrebački energetski tjedan sastoji se od cijelog niza događanja kako bi se uključile sve generacije i poslovni subjekti u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena. Racionalno korištenje energije, primjena novih zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije važni su pokretači gospodarskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i svjetlije perspektive i budućnosti naših mladih generacija.

Program je bio vrlo dinamičan i zanimljiv, a obrađene su teme koje navodimo u nastavku:

Mr.sc. Miron Huljak MUP iz MUP-a prezentirao je planove Nacionalnog program sigurnosti cestovnog prometa za 2016.godinu.

O razinama rizika na dionicama „Dalmatine“- autoceste A1 i dionicama državnih cesta D54, D27 i D50 utvrđenim prema EuroRAP/ iRAP RPS metodologiji govorio je Dr.sc. Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Iz institucije Mobilita evolva dr.sc. Una Vidović govorila je o temi:  Prometno planiranje temeljem izrade prometnih makro modela i  matematičkih simulacija – Master planovi.

O prometnoj politici parkiranja u gradovima pričao je Igor Novačić iz HAK-a, a zanimljiv projekt  SocialCAR- EU  koji urbanu mobilnost čini „pametnijom“ predstavio je Matija Vuger iz Grada Zagreba.

Marko Stančec iz Sindikata biciklista predstavio je program povećanja energetske učinkovitosti u gradskom prometu – kampanja Biciklom na posao, a iz  Saveza za željeznicu predstavljen je  projekt EDORA “Edukacijom mladih do održivog prometa”  pod vodstvom Ante Klečine.
O mobilnosti u Zagrebu pričala je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a

 

Iz iste kategorije