Tribina u AK Siget – Jesu li stara vozila opasnost na HR cestama?

Datum objave: 25.02.2016
Danas je u Autoklubu Siget održana zanimljiva tribina "Važnost tehničke ispravnosti vozila kao elementa sigurnosti u prometu"

Na tribini su govorili: prof.dr.sc. Goran Zovak s Fakulteta prometnih znanosti, mr.sc. Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske, prof.dr.sc. Marinko Jurčević s Fakulteta prometnih znanosti i naš Predsjednik AK Siget, dr.sc. Damir Škaro.

Tribina je izazvala veliki interes medija i stručnjaka iz službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a, HAK-a, Sektora za promet Grada Zagreba, te Udruge za promicanje sigurnosti u prometu.

Prosječna starost voznog parka u HR je više od 12 godina, a osobnih vozila čak 13 godina,dok je čak  64% voznog parka u našoj zemlji starije od 10 godina. Osobni automobili čine i najveći dio uzorka, jer u Hrvatskoj 77% voznog parka spada u kategoriju osobnih automobila.  U 2015. godini kroz redovne tehničke preglede prošlo je 1 950 000 vozila, a od njih, čak 427 000 nije bilo tehnički ispravno što je 22% neispravnih vozila u RH. Najviše je pogrešaka uočeno na: uređaju za kočenje – 26,10%, svjetlosnoj i signalnoj opremi 26,67% te 2,86% na uređajima za upravljanje. Zanimljivo je primijetiti da je do 2013. godine registrirano 70% novih automobila, a 30% rabljenih, no nažalost taj se trend obrnuo, što je jako loše jer  su nova vozila puno su sigurnija i pouzdanija vozila nove generacije budući da u redovnoj i obaveznoj opremi sadrže puno više elemenata pasivne i aktivne sigurnosti.

Stalni je trend povećanja starosti vozila na hrvatskim cestama i taj trend i dalje raste.  Posebno je taj porast uočen u zadnjih nekoliko godina, ulaskom Hrvatske u EU kad je porastao i uvoz rabljenih vozila u našu zemlju. Pritom je interesantno da postoji velika razlika među rabljenim automobilima kupljenima u Hrvatskoj i onima iste starosti uvezenim iz zemalja EU. Naime ova uvezena uglavnom ne prolaze na eko testu jer su prešla puno više kilometara od onih rabljenih kupljenih u RH. Broj tehnički neispravnih vozila linearno raste s njihovom starosti.

Dr. sc Damir Škaro, predsjednik AK Siget pozvao je na kraju tribine sve vozače grada Zagreba, članove AK Siget i HAK-a da svrate do Autokluba Siget i u mobilnoj stanici za tehnički pregled naprave besplatni preventivni pregled svojih vozila te na vrijeme poduzmu sve korake kako bi bili sigurni u prometu i čuvali živote i svoje i drugih sudionika u prometu.

 

IMG_2455

IMG_2414

 

 

 

Iz iste kategorije

Dogodilo se

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE HRVATSKOG AUTOKLUBA NA KOJOJ SU PREDSJEDNIK AUTOKLUBA SIGET dr.sc. DAMIR ŠKARO I AUTOKLUB SIGET DOBILI NAGRADU ZA DOPRINOS RAZVOJU HAK-a

Hrvatski autoklub svečanom sjednicom Skupštine obilježio je 112 godina postojanja Hrvatskog autokluba te povodom 1. lipnja, Dana Hrvatskog autokluba, dodijelio nagrade i priznanja Hrvatskog autokluba zaslužnim pojedincima, autoklubovima, drugim pravnim osobama i institucijama, za uspješan i istaknuti rad.
11.06.2018