Pitanja i odgovori koji Vam mogu pomoći

Poštovani, zanima me mogu li pristupiti tehničkom pregledu vozila i produženju registracije vozila ako auto glasi na tuđe ime? Koje sve dokumente moram ponijeti?

Osoba koja je vlasnik vozila ne mora nužno biti prisutna pri tehničkom pregledu i produžetku registracije vozila pod uvjetom da pri sebi ima važeću osobnu iskaznicu vlasnika vozila, svoju osobnu iskaznicu, knjižicu vozila i prometnu dozvolu. Za produžetak registracije potrebno je imati i novu policu osiguranja vozila koju također s istim dokumentima možete sklopiti kod nas.

Zanimalo je naše korisnike...

 • Poštovani, zanima me mogu li pristupiti tehničkom pregledu vozila i produženju registracije vozila ukoliko auto glasi na tuđe ime i koje sve dokumente moram ponijeti?

  Što se tiče pristupa tehničkom pregledu vozila, važno je napomenuti da osoba koja je vlasnik vozila ne mora nužno biti prisutna pri tehničkom pregledu i produžetku registracije vozila pod uvjetom da pri sebi ima važeću osobnu iskaznicu vlasnika vozila, svoju osobnu iskaznicu, knjižicu vozila i prometnu dozvolu. Za produžetak registracije vozila potrebno je imati i novu policu osiguranja vozila koju također s istim dokumentima možete sklopiti kod nas.

 • Poštovani, gotovo svake godine tehnički pregled vozila obavljam u drugoj stanici jer nigdje nisam naišao na ljubazno osoblje. Imam stariji automobil i svaki put mi djelatnici na ispitnoj stanici nađu probleme na vozilu zbog kojih moram naknadno ulagati u vozilo i dolaziti na novi pregled što mi dodatno oduzima vrijeme. Imaju li vaši članovi Autokluba pogodnosti i prolaze li lakše na tehničkom?

  Zahvaljujemo Vam na pitanju. Mnogi članovi, ali i vozači koji nisu članovi našeg kluba, već godinama dolaze u našu stanicu na tehnički pregled vozila i odlaze zadovoljni. Moramo ipak napomenuti da članovi nemaju poseban režim na tehničkom pregledu jer važnost sigurnosti u prometu nadilazi našu želju da izlazimo u susret našim članovima po tom pitanju. Ipak, Autoklub Siget svima, koji se odluče na tehnički pregled kod nas, može ponuditi servis vozila i povoljne rezervne dijelove pa se kvar može popraviti u najbržem roku i na brzi način vozilo „vratiti na cestu“. Stoga Vam možemo preporučiti da kod nas dođete na tehnički pregled, a ukoliko je vozilo starije i ima većih kvarova, naši mehaničari ponuditi će Vam sigurno brz i povoljan popravak vašeg vozila. Također, nakon jednom obavljenog tehničkog pregleda kod nas, savjetujemo Vam da i sljedeće godine dođete i date nam svoje povjerenje

 • Putujem u inozemstvo, treba li mi međunarodna vozačka dozvola za koju mi je prijatelj rekao da je obavezna i gdje se ona može izvaditi?

  Međunarodna vozačka dozvola je isprava kojom vozač dokazuje pravo da upravlja vozilom kada se nalazi u inozemstvu. Međunarodna vozačka dozvola ustvari je prijevod nacionalne vozačke dozvole na pet stranih jezika (engleski, njemački, francuski, španjolski i ruski), a potrebna je u slučaju da želite u nekoj stranoj državi upravljati vozilima s njihovim regitsracijskim oznakama. Dakle, ukoliko idete kod rodbine ili prijatelja, primjerice u Njemačku s vlakom ili autobusom, a ondje se namjeravate služiti njihovim vozilom, potrebno je izvaditi međunarodnu dozvolu. Slično je i s iznajmljivanjem rent-a car vozila u stranim državama jer Vam bez ovakve dozvole nijedna kuća neće dati auto na raspolaganje. Ista dozvola potrebna je našim građanima ukoliko sa svojim vozilom putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Španjolsku, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Tursku, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, zemlje Beneluksa i Skandinaviju te u sve ostale izvaneuropske zemlje. Inače, za njezino izdavanje potrebno je priložiti važeću vozačku dozvolu, osobnu iskaznicu i putovnicu, dvije fotografije 35 x 45 mm te platiti naknadu od 170  kuna. Međunarodnu vozačku dozvolu s nabrojenim dokumentima možete dobiti i u AK Siget.

 • Poštovani, je li moguće automobil dovesti na tehnički pregled ujutro i pokupiti ga poslije radnog vremena jer nemam vremena čekati cijeli proces?

  Iako je naša stanica za tehnički pregled otvorena od 6.30 do 20 sati na večer, kako bismo svima omogućili da prije ili poslije posla obave tehnički pregled vozila, moguće je automobil ostaviti kod nas i preuzeti ga već nakon za nekoliko sati. U tom slučaju, plaćanje će se izvršiti po preuzimanju vozila, a samo ispitivanje vozila obavit će naši djelatnici. Takva usluga ne naplaćuje se posebno.

  Također, kod nas nije potrebno stajati cijelo vrijeme uz vozilo, već je dovoljno ključ predati našim djelatnicima koji će pomicati vozilo, a vi možete sjesti u naš  bar i pročitati novine.

 • Imam stariji automobil i teško mi pali. Riječ je o dizel vozilu. Je li problem u akumulatoru ili je kvar veći?

  Nije moguće na temelju Vašeg kratkog pitanja dati odgovor. Ukoliko je automobil stariji i ukoliko teže pali tek sada zimi moguće da je riječ o akumulatoru. Svaki akumulator zimi pri niskim temperaturama gubi pozitivnu temperaturu te će pri temperaturi od recimo – 10 C raditi s kapacitetom od jedno 57 % u odnosu na normalnu temperaturu. Stoga Vam predlažemo da dođete u AK Siget na jedan kratak pregled akumulatora, a po potrebi i kompresije motora kako bi utvrdili da li je potrebna kupovina novog akumulatora. Do tasda Vam možemo savjetovat kratku pomoć za Vaš akumulator, te vozilo držite u garaži, naročito noću ili ukoliko nemate garažu skinite akumulator tijekom hladnih noći i stavite ga u toplu prostoriju. Tako će se njegova temperatura očuvati i ujutro će i paljenje biti jednostavnije. Ipak zapamtite, dobar akumulator upaliti će i na jako niskim temperaturama bez zadrške pa je slabo paljenje tijekom zimskog perioda alarm da je akumulatoru došlo vrijeme zamjene.

 • Koja je dokumentacija potrebna za promjenu vlasništva vozila?

  Dokumentacija koja Vam je potrebna za promjenu vlasništva je:

   

  • Dokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, pravomoćno rješenje suda i sl.);
  • Prometna dozvola;
  • Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila (ukoliko je istekla valjanost prometne dozvole);
  • Dokaz o plaćenim propisanim obvezama;
  • Osobna iskaznica ili putovnica.

  Promjenu vlasništva vozila s nabrojenim dokumentima možete napraviti u stanici za tehnički pregled vozila Autokluba Siget.