Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

T: 01 6502 212

pon/pet: 08:00–20:00 h
sub: 08:00–14:00 h

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu (Dozvola) je međunarodno priznati dokument kojim vlasnik vozila registriranog u Republici Hrvatskoj dozvoljava drugoj osobi vozaču upravljanje tim vozilom u inozemstvu. Dozvola se izdaje na tri jezika: hrvatskom, engleskom i francuskom.

ZA FIZIČKE OSOBE

Vlasnik i korisnik vozila moraju biti prisutni prilikom izdavanja Dozvole. Dozvola se bez prisutnosti vlasnika vozila može iznimno izdati pod niže opisanim uvjetima.

Iznimno, ne traži se prisutnost vlasnika vozila – fizičke osobe ako korisnik vozila posjeduje punomoć vlasnika vozila – fizičke osobe, ovjerenu po javnom bilježniku ili od strane diplomatskih i drugih predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu, kojom je ovlašten ishoditi izdavanje Dozvole ispred ovlaštenog izdavatelja. Ako je potrebna javnobilježnička punomoć izdana na stranom jeziku i ovjerena po stranom javnom bilježniku, ista mora biti prevedena na hrvatski jezik po nekom od ovlaštenih sudskih tumača u Republici Hrvatskoj.

 

ZA PRAVNE OSOBE

Vlasnik vozila pravna osoba, po osobi ovlaštenoj za zastupanje predočava izvadak iz sudskog registra, prometnu dozvolu vozila za koje se traži Dozvola te osobnu iskaznicu ili putovnicu prisutne osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe – vlasnika vozila. Korisnik vozila predočava važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu i vozačku dozvolu. Ako je korisnik vozila državljanin trećih zemalja kojima Republika Hrvatska kao putnu ispravu priznaje isključivo putovnicu, u postupku izdavanja Dozvole Izdavatelju mora predočiti putovnicu.

Osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe – vlasnika i korisnik vozila moraju biti prisutni prilikom izdavanja Dozvole. Dozvola se bez prisutnosti vlasnika vozila – pravne osobe može iznimno izdati pod niže opisanim uvjetima.

Iznimno, ne traži se prisutnost vlasnika vozila – pravne osobe ako korisnik vozila posjeduje punomoć vlasnika vozila – pravne osobe, ovjerenu po javnom bilježniku ili od strane diplomatskih i drugih predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu, kojom je ovlašten ishoditi izdavanje Dozvole ispred ovlaštenog izdavatelja. Ako je potrebna javnobilježnička punomoć izdana na stranom jeziku i ovjerena po stranom javnom bilježniku, ista mora biti prevedena na hrvatski jezik po nekom od ovlaštenih sudskih tumača u Republici Hrvatskoj.

 

ZA HRVATSKE DRŽAVLJANE

Hrvatskim državljanima punomoć se može izdati i na osobnu iskaznicu korisnika, ali tada punomoć vrijedi isključivo za države koje priznaju O.I. (Slovenija, Mađarska i BiH).  Putovnica je obvezna kad se punomoć izdaje stranom državljaninu.

 

Pravilnik o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

Međunarodne vozačke dozvole

T: 01 6502 212

pon/pet: 08:00–20:00 h
sub: 08:00–14:00 h

Većina nas putuje u inozemstvo vlastitim ili službenim automobilom u shopping, na skijanje, službeni put ili nekim drugim ciljem. Kako biste izvan granica Hrvatske mogli neometano upravljati vozilom, obratite pažnju na međunarodnu vozačku dozvolu. Riječ je o prijepisu važeće hrvatske vozačke dozvole koja se u inozemstvu koristi uz originalnu ispravu.

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Izdaje se temeljem Međunarodne konvencije o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (u nastavku teksta Bečka konvencija) i Ženevske konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. (u nastavku teksta Ženevska konvencija).

Ovisno o tome koje konvencije je država u koju vozač putuje potpisnica, izdaje se MVD prema Bečkoj konvenciji ili MVD prema Ženevskoj konvenciji. Prilikom izdavanja MVD-a Izdavatelj će vozaču dati ispravnu informaciju koji MVD je potreban za državu u koju vozač putuje.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Bečkoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na sedam (7) stranih jezika: francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, arapskom i kineskom jeziku. Izdaje se s rokom važenja od tri (3) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od tri (3) godine.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Ženevskoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na jedanaest (11) stranih jezika: francuskom, portugalskom, engleskom, korejskom, ruskom, tajlandskom, španjolskom, kineskom, arapskom, hindskom i japanskom jeziku. Izdaje se s rokom važenja od jedne (1) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od jedne (1) godine.

MVD se izdaje vozaču koji ima važeću hrvatsku vozačku dozvolu te kojem nije izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. MVD se ne može koristiti kao zamjena za hrvatsku vozačku dozvolu niti se može koristiti za upravljanje vozilom na teritoriju Republike Hrvatske. MVD mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine, u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku. Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

MVD prestaje s važenjem kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu. Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno.

 

Pravilnik o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

Popis država potpisnica Bečke/Ženevske konvencije

Potrebni dokumenti:

  1. važeća hrvatska vozačka dozvola, osobna iskaznica ili putovnica

  2. dvije osobne fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm

  3. osobna iskaznica ili putovnica

RENT A CAR

Pažljivo razvijen visokokvalitetni sustav koji nudi vozačima uslugu najma vozila, ali i povoljnije cijene za članove. Brzina procesa i jednostavnost najma vozila, kao i značajno manji troškovi samo su neke od prednosti koje možemo istaknuti.

Tvrtka HAK Rent a car d.o.o. nastala je iz potrebe ispunjavanja članskih pogodnosti koje podrazumijevaju zamjenska vozila za nastavak putovanja u sklopu usluge pomoći na cesti.

Kako bi koristili naše usluge, ne morate nužno biti član Autokluba Siget i HAK-a, ali članovi ostvaruju povoljnije cijene najma. Uz to, postoji i mogućnost dnevnog najma vozila dok je Vaše vozilo u servisu AK Siget.

Odabir vozila, rezervaciju termina i izračun najma možete saznati na stranici       hak-rentacar.hr , a za sva dodatna pitanja dostupni smo na 01 6502 212 ili zagreb@hak-rentacar.hr

Cjenike najma vozila ovisno o sezoni možete pogledati ovdje. Na navedene cijene članovi HAK-AK SIGET ostvaruju popust od 15%.

Procjena štete vozila

T: 01 6502 232
E: procjena@aksiget.hr

pon/pet: 08:00–16:30 h
sub: 08:00–13:00 h

 

U AK Siget možete podnijeti zahtjev za procjenu štete na vozilima koja imaju ugovorenu policu osiguranja kod Uniqa, Triglav i Generali osiguravajuće kuće.

U prostoru AK Sigeta, uz pomoć ljubaznog i stručnog osoblja obavit ćemo stručnu i neovisnu procjenu oštećenog vozila.

Također ćemo vam pomoći kod ispunjavanja zapisnika i predaje dokumentacije. U slučaju da niste odgovorni za prometnu nezgodu, šteta će vam se pokriti iz police osiguranja od automobilske odgovornosti osobe odgovorne za štetni događaj.

U dogovoru s Uniqa, Generali i Triglav osiguravajućim društvima, kod nas možete napraviti i procjenu štete iz osiguranja automobilskog kaska, ukoliko ga imate.

Oštećeno vozilo možete popraviti u našoj autolimarijskoj i servisnoj radionici.

Tečajevi za voditelja brodice

Informacije:                                                                                                                                                                                       autoskola@aksiget.hr
T: 01 6502 254

Novi tečaj: 27.4.2024. u 9.00 h

 

 

Organiziramo tečajeve za voditelja brodice:
- A kategorije
- B kategorije
- dopunski ispit za B kategoriju:
POMORSKA RADIOTELEFONSKA SLUŽBA

Dugogodišnje iskustvo predavača, kako teoretsko tako i praktično, pomoći će vam da u cijelosti savladate potrebna znanja. Tečajeve organiziramo kroz cijelu godinu, jednom mjesečno ili prema zahtjevima kandidata, uglavnom subotom s početkom u 9:00 sati.

Teoretska nastava održava se u klimatiziranim kabinetima opremljenim nastavnim pomagalima u sklopu AK SIGET, Siget 17.

U cijene tečajeva nisu uključeni materijali za učenje, odnosno priručnici za polaganje ispita za voditelja brodice. Svi polaznici na dan predavanja imaju mogućnost kupiti priručnik za pripremu ispita po cijeni od 15 €.

Predavači su profesionalni pomorci – kapetani duge plovidbe i inženjeri odnosnih struka.

Program predavanja:

  1. pomorska plovidba (navigacija)

  2. pomorstvo, propisi i meteorologija

  3. motoristika i zaštitne mjere

  4. manevriranje brodicom, sigurnost plovidbe i pružanje prve pomoći

Cijene tečajeva

KATEGORIJA CIJENA TEČAJACIJENA ISPITAUKUPNO
A753,45 kn / 100,00 €172 kn / 22,83 €925,45 kn / 122,83 €
B753,45 kn / 100,00 €440 kn / 58,40 € 1.193,45 kn / 158,40 €

Unajmite vrhunske jedrilice naše flote i uživajte u čarima jedrenja!

Uživate gledajući prekrasne jedrilice kako bešumno klize pučinom? Privlači vas pomisao da uživate na nekoj od njih ali vam se čini da je jedrenje skupo, komplicirano, te namijenjeno samo imućnima i povlaštenima? Završite tečaj za voditelja brodice i uvjerite se da nije tako.

Znate li da je naše more jedna od najpopularnijih svjetskih nautičkih destinacija? Usprkos ljepoti našeg mora i otoka, sezona jedrenja na Jadranu traje svega nekoliko mjeseci. Međutim, predsezona i postezona su najbolja razdoblja za kvalitetno jedrenje, a u tom razdoblju je i znatno povoljnije.