Predstavljanje PODIS sustava obavještavanja o nesreći

PODIS (Post Distress Signal) je sustav koji može maksimalno smanjiti vrijeme potrebno za lociranje pozivatelja i same nesreće te smanjiti vrijeme potrebno za prijevoz ozlijeđene osobe u bolnicu.

Autoklub Siget predstavlja novi sustav obavještavanja o nesreći, s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu koji koriste motorna vozila.

naslovna

 

Mnoge smrtne ishode, invaliditet i gubitke prouzročene ozbiljnim ozljedama u prometnim nesrećama moguće je izbjeći ako se ozlijeđenu osobu odveze u bolnicu unutar sat vremena (zlatni sat). U svim Europskim zemljama postoji nekoliko metoda koje omogućavaju dojavu lokacije unesrećenoga na broj 112 PSAP (Public Safety Answering Point), no zajednički problem svih intervencija je vrijeme.

PODIS (Post Distress Signal) je sustav koji može maksimalno smanjiti vrijeme potrebno za lociranje pozivatelja i same nesreće te smanjiti vrijeme potrebno za prijevoz ozlijeđene osobe u bolnicu.

Prednja strana PODIS-a zapravo je program koji, kada se nalazi u vozilu koje je u pokretu, prati i obrađuje očitanja senzora mobilnih uređaja koristeći softverski algoritam. Kad se pojavi mogućnost nezgode PODIS odašilje preliminarno upozorenje udaljenom serveru, koji nakon primitka čeka poništenje upozorenja s mobilnog uređaja. Ako poništenje ne stigne u predviđenom vremenu, PODIS šalje alarm centru za hitne intervencije.

podis1

SOS

Osjeti li korisnik hitnu potrebu za liječničkom pomoći pritisnut će SOS oznaku nakon čega će ga kontaktirati hitna pomoć i  doznati  što se događa .

  1. Ako je korisnik u mogućnosti odgovoriti na poziv, potvrđuje što se događa, a hitna pomoć na temelju dobivenih informacija odlučuje je li potrebno poslati vozilo hitne pomoći. Dok hitna pomoć ne stigne, korisnik razgovara s liječnikom, koji pokušava doznati što se događa kako bi korisnika mogao uputiti što učiniti do dolaska hitne pomoći.
  1. Ako korisnik ne može odgovoriti, na mjesto nesreće odmah se šalje hitna pomoć.

Pomoć na cesti

Kad je korisniku potrebna pomoć na cesti, pritiskom aktivira oznaku dizalice:

  1. Automatski obavještava tvrtku pomoći na cesti o točnoj lokaciji svog vozila.
  2. Pomoć na cesti kontaktira korisnika kako bi doznali trenutnu situaciju i odlučili koje vozilo treba poslati kao pomoć (motor, dizalica, itd.).

Prepreka na putu

Korisnici će biti u mogućnosti prijaviti nesreće ili druge prepreke na koje su naišli pritiskom na OB oznaku na ekranu svog mobitela.

podis mogućnosti