Kroz 10 dana sva vozila moraju biti opremljena za zimu

Datum objave: 05.11.2017
zamjena guma autoklub siget
Odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obveznoj zimskoj opremi nastoje se zaštititi svi sudionici u prometu.

Gume su jedini dio vozila koji je u doticaju s cestom, što znači da je vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima svojevrsni rulet na kotačima.

S ciljem zaštite svih sudionika u prometu, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godineObvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Budući da se zakonski rok za zamjenu guma opasno približava, molimo sve članove AK Siget i građane Zagreba da zbog velikog interesa rezerviraju svoj termin čim prije kako bi na vrijeme pripremili svojeg limenog ljubimca za nadolazeću zimu.

 

Što sve uključuje zimska oprema?

  • Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
  • Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

 

Kazna za vožnju bez zimske opreme

Kazna za nepoštivanje zakona je 700 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

 

Izvor: HAK

Iz iste kategorije