Tips&tricks: vožnja po kiši

Datum objave: 03.10.2016
Znate li da su upravo mokri kolnici uzrok više od 1.2 milijuna prometnih nesreća godišnje? Kako ne biste postali dio crne statistike, slijedite savjete naših stručnjaka i vožnja po kiši neće vam više predstavljati problem.

PRIPREMA JE POLA POSLA

Vožnja po kiši zahtijeva vašu punu usredotočenost na cestu. No, osim usredotočenosti i strpljenja, takvi vremenski uvjeti zahtijevaju i pripremljenost vašeg limenog ljubimca.

vožnja po kiši autoklub siget

KORAK BR.1: PAZITE NA GUME

Dio vozila koji je jedini u doticaju s kolnikom su gume te njihov posao postaje sve teži kada je kolnik mokar i sklizak.

Nemojte se “poigravati” s lošim i starim gumama. Ako su vam gume istrošene, njihova funkcionalnost je znatno smanjena što znači da je opasnost od proklizavanja puno veća.

*SAVJET PLUS: Pripazite da vam je tlak u gumama ispravan!

 

KORAK BR. 2: REDOVITO SERVISIRAJTE VOZILO

Kako biste u svakome trenutku bili sigurni u ispravnost svog limenog ljubimca, od iznimne je važnosti da bar jednom godišnje svojem automobilu priuštite kompletan servis.

Redovito testirajte kočnice, provjerite amortizere i promijenite ulje.

 

KORAK BR. 3: PRAVOVREMENO ZAMIJENITE BRISAČE

Pripazite da su vam brisači novi ili “kao novi”. Gumica na brisačima vrlo je tanka i osjetljiva i kao takva lako se može oštetiti, a svaka, čak i najmanja, oštećenost gumice brisača umanjuje kvalitetu brisanja a može i oštetiti i vaše vjetrobransko staklo.

 

OPREZ I USREDOTOČENOST NA CESTU

 

KORAK BR. 1: DRŽITE OBJE RUKE NA VOLANU

Za vrijeme vožnje po kiši najveću opasnost predstavlja vodeni klin. Kada kotačem stvorite vodeni klin, najčešće vam se volan okrene u drugu stranu što može biti kobno ako upravljate automobilom jednom rukom.

*SAVJET PLUS: Ako vam je jedna ruka potrebna za telefonski poziv ili pronalazak stvari u pretincu, isključite se iz prometa nakratko.

 

KORAK BR. 2: KORISTITE BRISAČE I GRIJAČE

Kako biste povećali vidljivost, uvijek tijekom kiše koristite brisače i uključite grijače kako biste izbjegli zamagljenje vjetrobranskog stakla.

 

KORAK BR. 3: UPALITE SVJETLA

Zbog kiše je smanjena vidljivost vašeg automobila, stoga je preporuka da uvijek za vrijeme kiše upalite svjetla kako bi vas drugi vozači mogli uočiti na cesti.

*SAVJET PLUS: Tijekom kišnih noći nemojte koristiti duga svjetla jer se zbog svoje jačine mogu reflektirati od kišu i zapravo vam smanjiti vidljivost.

 

KORAK BR. 4: USPORITE I DRŽITE RAZMAK

Mokar kolnik otežava kočenje i produžuje zaustavni put vozila, što znači da biste tijekom vožnje po kiši trebali smanjiti svoju uobičajenu brzinu skoro na pola i povećati razmak između vozila kako biste imali dovoljno vremena i prostora za iznenadno kočenje i zaustavljanje.

 

KORAK BR. 5: NE PANIČARITE

Ukoliko zahvatite kotačem vodeni klin, ostanite mirni i ne paničarite. Držite obje ruke čvrsto na volanu i smanjite gas. Nemojte raditi nikakve nagle pokrete jer ćete u protivnome izgubiti kontrolu nad svojim vozilom.

*SAVJET PLUS: Većina ljudi misli da ako brzo prođe kroz lokvu vode, uspjet će izbjeći vodeni klin, no to je mit. Ako vidite veću količinu vode na kolniku, znatno usporite prije vožnje kroz nju jer će na taj način guma ostati u kontaktu s cestom.

 

Foto izvor: Pinterest/ YourMechanic

Iz iste kategorije